Stratégiai célkitűzéseink

Helyi közösségek és civil szervezetek fenntartható fejlesztési kezdeményezéseinek támogatása;

Társadalmi szemléletformálás és hátrányos helyzetű térségek és közösségek támogatása

Hátrányos helyzetű fiatalok támogatása

Legfrissebb eseményeink, híreink

A Kárpátok Alapítvány pályázati úton történő adományozással, és hátrányos helyzetű vidéki térségek és közösségek támogatását előirányzó fejlesztési célú programok, projektek lebonyolításával, valamint ösztöndíjas támogatásokkal foglalkozik.

Sok szeretettel meghívjuk partnereinket, a „No child left behind?“- Egy gyereket sem hagyunk hátra? c. Tanulmány bemutatójára.
2020-ban ismételten meghirdetésre került az immár tizenötödik éve futó Kárpátok Esélyegyenlőségi Ösztöndíj Programunk.
Érdekel a közösségi média, esetleg jártas vagy a grafikában?
A részletekért kattints!
2020. szeptember 19-én Egerben került sor a ,,Megerősít vagy meggyengít bennünket?” – civilek a járvány alatt és után – címet viselő regionális civil szakmai találkozónkra.
Alapítványunk is részesült a Hankook Tire Magyarország Kft. adományában!
A Kárpátok Alapítvány a LEGO támogatásával megvalósuló, „Mindenünk a játék” programja során 504 mélyszegénységben élő óvodás és kisiskolás kap lehetőséget a játékon keresztül történő tanuláshoz.
Az,,Észak-magyarországi települések kisközösségeinek megerősítése, aktivizálása” című-EFOP-1.3.5-16-2016-00915 projekt keretében 2020. augusztus 24-25-én két napos szakmai tanulmányutat szerveztünk Szlovákiába.
A fogantatástól két éves korig megélt első 1000 nap jelentős hatással bír egész életünkre. Az első 2-3 év a legérzékenyebb időszak az agy fejlődése szempontjából, ekkor fejlődik a leggyorsabb ütemben. Készítettünk egy figyelemfelhívó kisvideót a témában.
A Kárpátok Alapítvány ösztöndíj pályázatot hirdet a 2020/2021-es tanévre hátrányos helyzetű nappali tagozatos egyetemisták részére. A pályázat benyújtásának határideje: 2020. szeptember 15. További információ a cikkben található.

Köszöntő

A Kárpátok Alapítvány megalapítása óta gyökeresen megváltozott az a külső környezet, amely az Alapítvány létrehozását motiválta és küldetését meghatározta.

A Kárpátok régió öt országának – Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna – határ menti térségeiben megerősödtek a civil szervezetek, az ötből négy ország térségi perifériális jellege oldódott az Európai Unióba történő belépéssel.

Javult az itt élő nemzetek és etnikai csoportok kapcsolata, nem kis részben a Kárpátok Alapítvány tevékenységének köszönhetően. A pozitív irányú elmozdulás azonban újabb kihívásokkal jár együtt, melynek fényében még világosabbá válnak mindazok a régebben és újonnan keletkezett problémák, amelyek megoldásához az alapítvány a maga szűkre szabott lehetőségei szerint hozzá kíván járulni.

Nincs hely itt arra, hogy számba vegyük ezeket a kihívásokat, csupán jelezni szeretnék néhányat: leszakadó, marginalizálódó és lehetőségeivel élni nem tudó térségek, az Európai Unióból áramló pénzforrások egyenlőtlen elosztása, bizalmatlanság és alacsony fokú együttműködési hajlandóság.

Ezekre a régi-új kihívásokra és lehetőségekre épülve készült el 2015-ben a Kárpátok Alapítvány öt évre szóló stratégiája. Ennek fókuszában a régió emberi és közösségi erőforrásainak fejlesztése, valamint a térség abszorbciós kapacitásának erősítése áll. A stratégia megvalósítását szervezetileg a Nemzetközi Kárpátok Alapítványi Hálózat négy tagjának önállósága és szoros együttműködése biztosítja. (Bővebben: www.carpathianfoundation.org)

Honlapunk a Kárpátok Alapítvány – Magyarország programjait mutatja be, számítva mindazokra, akik hozzá kívánnak járulni Észak-Kelet Magyarország, valamint a Kárpátok régió gazdasági, szociális és kulturális fejlődéséhez.

A kép eltávolítva.

 

Köles Sándor

Kuratóriumi elnök

Kárpátok Alapítvány–Magyarország