Köszöntő

A Kárpátok Alapítvány megalapítása óta gyökeresen megváltozott az a külső környezet, amely az Alapítvány létrehozását motiválta és küldetését meghatározta.

A Kárpátok régió öt országának – Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna – határ menti térségeiben megerősödtek a civil szervezetek, az ötből négy ország térségi perifériális jellege oldódott az Európai Unióba történő belépéssel.

Javult az itt élő nemzetek és etnikai csoportok kapcsolata, nem kis részben a Kárpátok Alapítvány tevékenységének köszönhetően. A pozitív irányú elmozdulás azonban újabb kihívásokkal jár együtt, melynek fényében még világosabbá válnak mindazok a régebben és újonnan keletkezett problémák, amelyek megoldásához az alapítvány a maga szűkre szabott lehetőségei szerint hozzá kíván járulni.

Nincs hely itt arra, hogy számba vegyük ezeket a kihívásokat, csupán jelezni szeretnék néhányat: leszakadó, marginalizálódó és lehetőségeivel élni nem tudó térségek, az Európai Unióból áramló pénzforrások egyenlőtlen elosztása, bizalmatlanság és alacsony fokú együttműködési hajlandóság.

Ezekre a régi-új kihívásokra és lehetőségekre épülve készült el 2009-ben a Kárpátok Alapítvány öt évre szóló stratégiája. Ennek fókuszában a régió emberi és közösségi erőforrásainak fejlesztése, valamint a térség abszorbciós kapacitásának erősítése áll. A stratégia megvalósítását szervezetileg a Nemzetközi Kárpátok Alapítványi Hálózat négy tagjának önállósága és szoros együttműködése biztosítja. (Bővebben: www.carpathianfoundation.org)

Honlapunk a Kárpátok Alapítvány – Magyarország programjait mutatja be, számítva mindazokra, akik hozzá kívánnak járulni Észak-Kelet Magyarország, valamint a Kárpátok régió gazdasági, szociális és kulturális fejlődéséhez.

Köles Sándor portré

Köles Sándor

Elnök Kárpátok Alapítvány–Magyarország

A Kárpátok Alapítvány – Magyarország Magyarországon (2002-ben) bejegyzett, közhasznú alapítvány. Tevékenységét önkéntes adományok, felajánlások és támogatások által végzi. Az alapítvány számlájára befizetett összeg adócsökkentő tényezőként figyelembe vehető. A befizetett adományokról minden naptári év végén hivatalos igazolást adunk.

Ha alapítványunk célkitűzéseinek megvalósítását anyagilag szeretné támogatni, hozzájárulását az alábbi bankszámlára kérjük átutalni: Kárpátok Alapítvány - Magyarország UniCredit Bank Hungary Zrt. 10918001-00000004-70120008