A Korai Évek Fontosak

A program korábbi neve: Roma gyerekek korai képességgondozásához szükséges helyi kapacitások fejlesztése

képességgondozásinfografika

 

2018 februárjában indítottuk el a „Roma gyerekek korai képességgondozásához szükséges helyi kapacitások fejlesztése” elnevezésű kisadományi programunkat, amely most már a harmadik évadát éli. 2021-től a program új nevet kapott: A Korai Évek Fontosak.

A program keretében 10-13 az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régiókban működő, bejegyzett, marginalizált helyzetű roma közösségeket támogató, fejlesztő civil szervezetet részesít Alapítványunk évente - meghívásos pályázati úton - vissza nem térítendő támogatásban (projektenként közel 3-4 millió forint értékben).

Az Alapítvány aktív, igazolható eredményeket felmutatni bíró, helyi kapacitásokkal rendelkező, civil szervezeteket hív meg a programban való részvételre. A kiválasztott szervezetek maximum 12 hónap hosszú projekteket bonyolíthatnak le roma gyerekek korai képességgondozása érdekében marginalizált helyzetű roma közösségekben.

A program közel 300-400 nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű településen vagy településrészen élő 8 év alatti kisgyermek korai képességgondozásához járul hozzá évente. A támogatott projektek keretében olyan rendszeres készségfejlesztő programokat, kirándulásokat, táborokat szerveznek a gyerekeknek, amelyek számukra egyáltalán nem vagy alig érhetőek el ezekben a vidéki térségekben. Emellett az érintett szülők gyermekgondozással kapcsolatos információkhoz és szolgáltatásokhoz jutását segítik elő, illetve a romákkal szemben fennálló kirekesztő sztereotípiák oldásán dolgoznak a megvalósítók.

A támogatott szervezetek szakmai kapacitásaik fejlesztéséhez külön támogatásban részesülnek elsősorban szakmai képzések és egyéb formájában, mindemellett külföldi szakmai tanulmányutak és egyéb események (workshopok, konferenciák, stb.) kerülnek lebonyolításra a program keretein belül.

A program párhuzamosan fut Kelet-Szlovákiában, illetve 2019-2020-tól Nyugat-Ukrajnában is a Kárpátok Alapítványi Hálózat (www.carpathianfoundation.org) tagjainak jóvoltából.

Az együttműködő, eredményes szervezetek a következő években is meghívásra kerülhetnek a programba, amely során aktív határon átívelő tapasztalatcserét kívánunk támogatni.

További információ kérhető:

Bata Boglárka – 20-573-6644, boglarka.bata@cfoundation.org

Havasi Norbert- 20-218-1450, norbert.havasi@cfoundation.org

A támogatott szervezetek és projektjeik rövid bemutatása 2018-2019, 2019-2020, 2021-2022 időszakokra a csatolt dokumentumokban elérhetőek, a kiosztott támogatás összefoglaló táblázatával, valamint a program működése során használatos szakmai dokumentációval egyetemben.

A program valamennyi évadának eredményeit pedig a csatolt kiadványokban foglaltuk össze.

A témának egy külön oldalt is szenteltünk, sok hasznos szakmai tanulmánnyal, cikkel magyar-angol-szlovák nyelveken: https://www.karpatokalapitvany.hu/koragyerekkor/