képességgondozás

2018 februárjában indítottuk el a „Roma gyerekek korai képességgondozásához szükséges helyi kapacitások fejlesztése” elnevezésű kisadományi programunkat, amely most már a második évadát éli.

A program keretében 12-13 az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régiókban működő, bejegyzett, marginalizált helyzetű roma közösségeket támogató, fejlesztő civil szervezetet részesít Alapítványunk évente - meghívásos pályázati úton - vissza nem térítendő támogatásban (projektenként közel 3,1-3,2 millió forint értékben).

Az Alapítvány aktív, igazolható eredményeket felmutatni bíró, helyi kapacitásokkal rendelkező, civil szervezeteket hív meg a programban való részvételre. A kiválasztott szervezetek maximum 12 hónap hosszú projekteket bonyolíthatnak le roma gyerekek korai képességgondozása érdekében marginalizált helyzetű roma közösségekben.

A program közel 300-400 nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű településen vagy településrészen élő 8 év alatti kisgyermek korai képességgondozásához járul hozzá évente. A támogatott projektek keretében olyan rendszeres készségfejlesztő programokat, kirándulásokat, táborokat szerveznek a gyerekeknek, amelyek számukra egyáltalán nem vagy alig érhetőek el ezekben a vidéki térségekben. Emellett az érintett szülők gyermekgondozással kapcsolatos információkhoz és szolgáltatásokhoz jutását segítik elő, illetve a romákkal szemben fennálló kirekesztő sztereotípiák oldásán dolgoznak a megvalósítók.

A támogatott szervezetek szakmai kapacitásaik fejlesztéséhez külön támogatásban részesülnek elsősorban szakmai képzések és egyéb formájában, mindemellett külföldi szakmai tanulmányutak és egyéb események (wokrshopok, konferenciák, stb.) kerülnek lebonyolításra a program keretein belül.

A program párhuzamosan fut Kelet-Szlovákiában, illetve 2019-2020-tól Nyugat-Ukrajnában is a Kárpátok Alapítványi Hálózat (www.carpathianfoundation.org) tagjainak jóvoltából.

Az együttműködő, eredményes szervezetek a következő években is meghívásra kerülhetnek a programba, amely során aktív határon átívelő tapasztalatcserét kívánunk támogatni.

További információ kérhető:

Bata Boglárka – 20-573-6644, boglarka.bata@cfoundation.org

Havasi Norbert- 30-520-9318, norbert.havasi@cfoundation.org

A támogatott szervezetek és projektjeik rövid bemutatása 2018-2019 és 2019-2020 időszakokra a csatolt dokumentumokban elérhetőek, a kiosztott támogatás összefoglaló táblázatával, valamint a program működése során használatos szakmai dokumentációval egyetemben.