Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése

 Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése
TÁMOP 5.5.3.-08/02-2008-0031

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 44.062.159 Ft volt.

A projekt honlapja, ahol részletes információkat talál: http://szervezetfejlesztes.eck.hu

A projekt időtartama: 2009. április 01. – 2010. szeptember 30.

 A projekt háttere:

Heves megyét az Észak-magyarországi régió legfejlettebb megyéjeként emlegetik, de országos viszonylatban hátrányos helyzetűnek tekinthető. Civil szervezeteinek eloszlásában a megyeszékhely és a városok dominanciája figyelhető meg. Az egyik legjelentősebb hazai pályázati lehetőség, az NCA források megszerzésében a megye nem tartozik a sikeresek közé: 2006-ban kevesebb, mint 300 szervezet nyújtott be nyertes pályázatot, mellyel 173 millió Ft NCA támogatást szerzett. Az első, 2004-2006-os időszakra terjedő Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) adatai alapján a Heves megyei civil szervezetek az NFT-s források lehívásában sem sikeresek. A pályázati program előzetes felmérései alapján a megyei civil szervezetek humán fejlesztése során hangsúlyt kell fektetni a szervezetfejlesztési, projektmenedzsment valamint a pénzügyi és számviteli ismeretek bővítésére. A civil szervezetek fejlődése érdekében, a meghatározó szakmai kompetenciák területén számottevő fejlődést csak hosszabb időtartamú, szélesebb ismereteket átadó, speciálisan a civil szektor igényeihez kidolgozott képzésekkel, tréningekkel és szervezetfejlesztési tevékenységgel lehet elérni.

 

Cél:

A TÁMOP 5.5.3 pályázati programnak köszönhetően komplex nonprofit szervezetfejlesztési folyamat indult el Heves megye mind a hét kistérségében. A projekt célja a résztvevő civil szervezetek szakmai kompetenciáinak, forráslehívó képességeinek és szervezeti hatékonyságának növelése volt, együttműködésen alapuló szervezetfejlesztéssel és speciálisan a helyi civil szektor igényeihez kidolgozott képzésekkel, tréningekkel. A projekt eredményeként a megyében 30 szervezet komplex támogatása valósult meg és 300 szervezet vehette igénybe a szervezetfejlesztési szolgáltatásokat, képzéseket.

Heves megyében a TÁMOP 5.5.3 program a Kárpátok Alapítvány - Magyarország, az Életfa Környezetvédő Szövetség és az INNTEK Innovációs és Technológiai Központ Nonprofit Kft. konzorciumi együttműködésében valósult meg. A projekt a megye minden kistérségére kiterjedt, minimum 300 Heves megyei civil szervezet számára nyújtott szervezetfejlesztési szolgáltatásokat, ezen belül pedig 30 civil szervezet képviselői vettek részt ingyenes, komplex, szakértők által vezetett szervezet-fejlesztési folyamatban.

 

Az alábbi komplexen igénybe vehető szervezetfejlesztési szolgáltatást nyújtottuk a projektben részt vevő szervezetek számára:

· 250 órás ingyenes, komplex, egyedi szervezetfejlesztési szolgáltatás -2009. május végétől

· 3 akkreditált képzésen való ingyenes részvétel projekt-ciklus menedzsment, forrásteremtés és kommunikáció témákban -2010. évben

· Ingyenes személyes szakértői támogatás és tanácsadás: pénzügyi, jogi, pályázatírási és projektmenedzsment témákban - havonta

· A résztvevő szervezetek a projekt végére képesek lesznek Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) pályázatokon való hatékony részvételre

· Társadalmi ismertségük, forráslehívó képességeik, kapcsolatrendszerük és kommunikációs képességeik fejlődnek.

2009. április 18-án, Füzesabonyban a nyitó rendezvényen csaknem 100 fő vett részt. Nagy sajtónyilvánosságot kapott a projekt, több alkalommal megjelent a helyi médiában.

Április hónapban további 8 helyen (Egerben 2 helyszínen valamint Gyöngyösön, Hatvanban, Füzesabonyban, Bélapátfalván, Recsken, Hevesen ) információs rendezvények alkalmával bemutatásra került a projekt a civil szervezetek képviselőinek.

 

A projekt tartalmi elemei:

  • Nyitó és toborzó rendezvények
  • Szervezetfejlesztés
  • Tananyagfejlesztés, akkreditáció
  • Képzések, e-learning 3 témakörben (PCM, kommunikáció, forrásteremtés)
  • Szakmai megbeszélések, műhelymunkák
  • Ingyenes szakmai tanácsadások havonta változó helyszínen PCM, Pénzügy és Jog témakörökben
  • Civil és Lakossági Fórumok
  • Társadalmi Felelősségvállalás Napja
  • Záró rendezvény

A projekt honlapja, ahol részletes információkat talál: http://szervezetfejlesztes.eck.hu

Tartalom