2014-es Gianfranco Martini Díjra jelölték a Kárpátok Alapítvány – Magyarország Jobnet – Fiatalok harca a munkanélküliség ellen c. projektjét

A díjat eredetileg a legjobb olasz városi együttműködések elismerésére hozták létre, azonban a 2004-es Európai Uniós bővítések 10. évfordulója alkalmából egy új kategóriában állítottak jelölteket, hogy bemutathassák a legjobb projekteket, melyek olyan tagországokban, illetve tagországok regionális együttműködése révén valósultak meg, akik 2004-ben csatlakoztak az EU-hoz.

Az Európai Városok és Régiók Tanácsa (CEMR – Council of European Municipalities and Regions) a városok és régiók legrégebbi és legnagyobb európai egyesülete. Ez az egyetlen olyan szervezet, melyben 41 európai ország nemzeti szervezetei, helyi és regionális szervei minden igazgatási szinten képviseltetik magukat. Az 1951-es alapítása óta a CEMR promótálja az egyesült, békés és demokratikus Európa építkezését, amely a helyi kormányzáson, az önrendelkezés elvén és az állampolgári részvételen alapszik.

3 évente a CEMR konferenciát szervez az állampolgárság és települési együttműködések témájában (a CEMR a legfőbb pártolója az európai testvértelepüléseknek). 2014. december 15 és 17 között Rómában szervezik meg a konferenciát „Állampolgárság a városomban, állampolgárság Európában” címmel, ami többek között helyt ad az Európai Tanács strukturált párbeszédének a Europe for Citizens Program kapcsán.

A szervezetről bővebben itt olvashat: http://www.ccre.org/

A JobNet (EACEA 529171-EFC-1-2012-1-HU-EFC-CSP) projekt célja felkutatni és népszerűsíteni azokat a kezdeményezéseket, amelyek sikeresen támogatják a fiatalok munkanélkülisége elleni harcot, s amelyeket alkalmazni lehet más EU tagállamokban is.

A kutatás 2012 novemberétől 2014 februárjáig a következő hat európai országban történt: Csehország, Horvátország, Lettország, Magyarország, Németország, Szlovákia.

A projekt megvalósítása során a "Semmit rólunk, nélkülünk" elvet követve a kutatást maguk az érintettek, munkanélküli fiatalok végezték.

A kutatás ideje alatt a résztvevő országok civil szervezetei és önkéntes fiataljai szorosan együttműködtek egymással és minden kulcsszereplőt bevontak a közös munkába. A projekt felmérte a fiatalok munkanélküliségének fő okait, határokon átívelő, hálózati együttműködésben, széles körben vizsgálta a háttérben húzódó okokat, gyakorlati példákat keresett és mutatta be arra vonatkozóan, hogyan lehet eredményesen segíteni a fiatal álláskeresőket, megérteni a munkaerő-piac szereplőinek elvárásait, illetve gazdasági és a munkahelyválság kezelő módszereit. A program azokat az úttörő megoldásokat kereste és promótálta, melyek a foglalkoztatás növekedését célozzák, új álláskeresési technikák alkalmazását, vagy a fiatalok munkaerő-piacra történő belépését támogatják (ú.m. vállalkozási készségek fejlesztésére, készségfejlesztésre, szakmai tanácsadásra, korai iskolaelhagyás kezelésére irányuló programok, ill. ifjúsági bankok létrehozása és legfőképpen a fiatalok bevonása az aktív munkába).

A projektről bővebben itt olvashat, valamint a megjelent publikáció és tanulmány is letölthető: http://karpatokalapitvany.hu/iras/jobnet-fiatalok-harca-munkan-lk-lis-g-ellen

Tartalom