JobNet Konferencia

Az Európai Bizottság támogatásával jelenleg – a Kárpátok Alapítvány vezetésével és civil szervezetek koordinálásával – egy nemzetközi, összehasonlító kutatás zajlik, amely a fiatalok munkanélküliségének főbb okait vizsgálja hat európai országban (Csehország, Horvátország, Lettország, Magyarország, Németország, Szlovákia). A kutatás azonos módszertant követve folyik az érintett országokban önkéntes fiatalok, azaz az érintettek (munkanélküli fiatalok) közremőködésével, munkája által a „Semmit rólunk nélkülünk” elvet követve. A kutatás amellett, hogy figyelembe veszi az egyes érintett országok sajátosságait; arra is fókuszál, hogy felkutassa és bemutassa az alkalmazott, sikeres kezelési gyakorlatokat.

2013. november 13-14 között “Aktív állampolgárok összefogása az ifjúsági munkanélküliség kezeléséért” "JobNet"címmel egy nemzetközi konferenciára került sor Egerben, Magyarországon. A projekt bemutatása után Lettország, Németország, Szlovákia, Csehország, Magyarország, és Horvátország önkéntes kutatói mutatták be a kutatási eredményeket.

A fiatalok munkanélküliségének kezelésére irányuló kerekasztal beszélgetések és jó gyakorlatok megosztása terén 17 európai ország szakértői cseréltek tapasztalatot, elsősorban a következő témákban: fiatalok vállalkozóvá vállásának segítő módszertana,  készségfejlesztés,  gyakornoki lehetőségek, karriertanácsadás, mentorálás, a korai iskolaelhagyás elleni harc, ifjúsági bankok, innovatív kezdeményezések.

Az előadók prezentációi letölthetők itt, a képek megtekinthetők itt.

A konferenciával és a kutatással (eredményeivel) az a célunk, hogy segítsük a fiatal álláskeresőket a munkaerőpiaci helyzet, a gazdasági helyzet és állástalanság összefüggéseinek, úttörő megoldások és módszerek megismerésében, melyek támogatják őket az álláskeresésben, illetve álláshelyek növekedéséhez vezetnek.

A konferenciáról és a kutatás eredményeiről egy összefoglaló DVD jelenik meg , továbbá nyomtatott kiadvány készül, amely a résztvevő országok jó gyakorlatait tartalmazza. Az elkészült DVD-ket és kiadványokat egy közös ajánlással együtt az Európai Unió és az érintett országokban tevékenykedő, fiatalok munkanélküliségével foglalkozó érdekelt, érintett  és releváns döntéshozókhoz juttatjuk el.

A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap társfinanszírozásával  valósul meg.

Partnereink :

European Cooperation Center http://www.cooperationcentre.eu/