Önkéntes és Gyakornoki Program 2018

A program célja, hogy az egyetemi hallgatók számára gyakorlati lehetőséget biztosítson civil szervezeteknél, lehetőséget nyújtson a tapasztalatszerzésre és jó referenciával szolgáljon a későbbi munkakeresés során. Mindemellett a hallgatók – akár kötelező - gyakorlati idejüket olyan tevékenységgel tölthetik el, amely szakmai fejlődésüket szolgálja. A program keretében az Alapítvány felkészíti és segíti a programba bekapcsolódó civil szervezeteket az egyetemi hallgatók, önkéntesek/gyakornokok fogadásában. A fiatalok betekintést nyerhetnek a civil szféra működésébe, megismerkedhetnek egy civil szervezet tevékenységéveltámogató környezetben szerezhetnek hasznos tapasztalatot. A program célja továbbá, hogy elősegítse a társadalmi tudatosságot, az önkéntesség és gyakornokság magyarországi gyakorlatának terjedését.

A program során a jelentkező szervezet által kinevezett mentor feladata, hogy segítsen az önkéntesnek/gyakornoknak önkéntes feladatai elvégzésében. A megvalósítandó önkéntes tevékenységet a mentor és az önkéntes közösen állítja össze és készíti el az önkéntes munkavégzési tervét. A mentorok szakmai beszámolókkal értékelik az önkéntes/gyakornok tevékenységét a projekt ideje alatt.

A program során a hallgatóknak legalább 40 óra önkéntes/gyakornoki munkát kell végezniük az őket fogadó civil szervezetnél. Az önkéntes/gyakornok a fogadó civil szervezet által kijelölt mentorral dolgozik együtt, a megvalósítandó önkéntes tevékenységet a mentor és az önkéntes közösen állítja össze, amit az önkéntes/gyakornok munkavégzési tervében rögzítenek. Az önkéntes munkáról a hallgatónak szakmai beszámolót kell készítenie, a Kárpátok Alapítvány felé.

A program célja, hogy a hallgatók számára lehetőséget biztosítson, hogy kipróbálják magukat a civil szférában, lehetőséget nyújtson atapasztalatszerzésre és jó referenciával szolgáljon a későbbi munkakereséssorán. Mindemellett a hallgatók – akár kötelező - gyakorlati idejüket olyan tevékenységgel tölthetik el, amely szakmai fejlődésüket szolgálja.