A RomaNet Program története

A program története:

A RomaNet programot 2002-ben indítottuk. A program eddig olyan projektekhez nyújtott támogatást, amelyek a roma szervezetek határmenti együttműködését, hálózatépítését és fejlesztését segítették.

• Tapasztalatcseréket és tréningprogramokat szerveztünk azért, hogy bemutassuk a sikeres roma kezdeményezéseket és példaértékű projekteket;
  • hálózatot építettünk az azonos célkitűzésű roma kezdeményezések között;
  • elősegítettük a roma szervezetek együttműködését a roma érdekképviselet erősítéséért;
  • támogattuk azokat a gazdaságfejlesztési programokat, amelyek a roma munkanélküliség csökkentését és a roma közösségek életének javítását tűzték ki célul;
  • közös, határokon átívelő rendezvényeket és programokat is szerveztünk.

A közös tanulást és a képzést szolgálták a RomaNet I. és RomaNet II. konferenciák, amelyek során a Kárpátok régió roma szervezeteinek vezetői vitatták meg az együttműködés formáit, egy érdekképviseleti hálózat létrehozásának lehetőségét. A programról 2006-ban szakértői értékelő, elemző tanulmány készült. A Kárpátok RomaNet Program tanulmányt a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) támogatásával 1000 példányban 5 nyelven (angolul, magyarul, románul, szlovákul és ukránul) publikáltuk.

Ennek eredményeire alapozva 2006–2007-ben a Nyílt Társadalom Intézet, a Nemzeti Civil Alap és más helyi szereplők támogatásával képzéssorozatot szerveztünk a részt vevő szervezetek kapacitásának fejlesztéséért.  2008-ban megalakult a RomaNet Érdekképviseleti Hálózat, amelynek fő célja a régióban élő roma közösségek érdekképviseleti és érdekérvényesítési képességének fejlesztése.

A Hálózat fejlesztése és bővítése érdekében első lépésként 2008-ban Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy 2010-ig tartó fórum- és képzéssorozatot indítottunk el. A program félidejében, 2009-ben kiadtuk a 2008–2009-es helyzetértékelést, mely a résztvevők által megfogalmazott problémákat és lehetőségeket foglalja össze.

A fórumokon résztvevők egybehangzó véleménye szerint „a mai magyarországi roma problémák egyik fő gyökere a megosztottság, ami csak a közös célok érdekében tevékenykedő roma és nem roma emberek összehangolt együttműködése által oldható fel. Összefogás és párbeszéd nélkül nem változik a roma emberek alacsony önbecsülése sem, így sokkal kevésbé lesznek képesek arra, hogy érdekeiket hatásosan képviseljék.”