Megalakult a Heves megyei ételmentő hálózat

Megalakult a Heves Megyei Ételmentő Hálózat,

amely az Magyar Élelmiszerbank Egyesület együttműködő partnere, az Opál Tehetséggondozó Alapítvány koordinációjával végzi munkáját.

A hálózat tagjai elsősorban Heves megyei civil szervezetek (Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület, Életfa Környezetvédő Szövetség, Falu(sz)építők Bükkszentmártoni Egyesülete, Kárpátok Alapítvány,  Laskó-Forrás Egyesület, Opál Tehetséggondozó Alapítvány, Tarnagyöngye Egyesület, stb.), amelyek rendelkezésre álló eszközeik és kapacitásuk függvényében segítik a célok elérését; de több magánszemély is bekapcsolódott már a közös munkába önkéntesként.

A hálózat célja, hogy megmentse a kidobástól, megsemmisítéstől a kereskedelmi forgalomba már nem hozható, de emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszert; és eljuttassa azt rászorulóknak. Ezen felül fontos szempont, hogy az élelmiszerek termelése, szállítása során elhasznált természeti erőforrások csökkenjenek, az ételek felesleges kidobása miatti környezetterhelést megszüntessük.

A felajánlók között jelenleg az egyik legnagyobb élelmiszer áruházlánc, egy gyorsétterem  és egyéb zöldség-gyümölcs kereskedések vannak, a felajánlott élelmiszert a hálózat tagjai juttatják el elsősorban egri, vagy Eger környéki szegénységben, mélyszegénységben élő közösségek részére, intézményeik, civil szervezeteik által.

"A Falu - Szépítők Bükkszentmártoni Egyesületének fő célja a bükkszentmártoni nehéz helyzetben élők mindennapját megkönnyíteni. A gyerekek fejlődését indirekt módon próbáljuk támogatni, és az élelmiszerek, főként a zöldség és gyümölcs is egy jó dolog ennek megsegítésére. Míg egy átlag családban mindennapi dolog a zsömle vagy a gyümölcs, addig támogatottjainknál már az is öröm, ha van." - nyilatkozta Kovács Tímea, egyesületi tag.

"Reggelente az iskolába nagyon sok gyermek érkezik éhesen, így legalább egy-két nap tudunk reggelit biztosítani nekik. A gyümölcs és zöldség rendkívül nagy segítség, hiszen a gyermekeink étrendjéből ez szinte kivétel nélkül kimarad az otthoni környezetben. Ezen kívül iskolánk nagy erőfeszítéseket tesz az egészséges életmód alakítására, így a szakkörök, délutáni foglalkozások, uzsonnák kiegészülnek velük." Áll az egri Arany János Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium hitvallásában.

A hálózat most alakítja ki működési mechanizmusát, ezért további felhasználók jelentkezését sajnos jelenleg nem tudja fogadni. Idei céljai között szerepel azonban a felajánlók körének bővítése, csomagoló- és szállításhoz szükséges anyagok beszerzése, a célok és tevékenység népszerűsítése, támogatók megnyerése.

„Távlati céljaink között szerepel, hogy egy olyan jól működő megyei hálózatot hozzunk létre, amely gyorsan tud reagálni a felajánlásokra, és önkéntesei mozgósítása révén még aznap eljuttatja az élelmiszer adományokat a rászorulókhoz. Szeretnénk, hogyha a hangsúly az ételek megmentésén, a környezet védelmén és a szegénységben élő települések önmenedzselési folyamatának beindításán lenne.” – nyilatkozta Molnár Vanda, az Opál Tehetséggondozó Alapítvány  elnöke

Várjuk tehát a további élelmiszerfelajánlók, illetve a hálózat tevékenységét önkéntes munkával, szállítással vagy egyéb formában támogatni vágyók csatlakozását.

Elérhetőségünk és további információk tevékenységünkről: https://www.facebook.com/etelmentok/