"Út a munkához" program- konferencia és szeminárium Antwerpenben

 2011. október 16-21. között Magyar Anikó az Alapítvány program koordinátora és Krámos Dániel az Alapítvány önkéntese vettek részt az Antwerpenben (Belgium) rendezett „Út a munkához- Bridges to work” elnevezéső konferencia és szemináriumsorozaton, tréningen, melyet a SALTO-YOUTH Center (http://www.salto-youth.net) szervezett.
 
A rendezvényen Európa minden tájáról fiatal munkanélküliek, az őket kísérők (mentorok, „coach-ok”) és a munkáltatói szféra illetve a fiatalok munkanélküliségével kapcsolatos egyéb érintettek voltak jelen (összesen 94 fő).

 
 

   

 

 
 

 A programok általában két csoportban zajlottak: edzők és fiatalok. A fiatalok játékos gyakorlatok, interaktív feladatok keretében ismerték meg egymást, míg a kísérőik megbeszélték a saját országuk, főként a fiatalok munkanélküliségének főbb jellemzőit, adatokat közös pontokat, hasonlóságokat, eltéréseket keresve, valamint ismertették saját szervezetük a fiatalok munkanélküliségére irányuló programjait, jó-gyakorlatait, különös tekintettel a 3 szektor közötti párbeszédre.
A nemzetközi konferenciákon Nial O’Higgins a Salernoi Egyetem professzora beszélt az EU-ban élő fiatalok munkanélküliségéről, majd Madi Sharma (Angliában élő indiai üzletasszony) mutatta be sikeresen működő szociális vállalkozását valamint a GE Hungary, G4S Belgium és Equa Estonia szervezeteket kérdezhették a résztvevők különböző programjaikról, tevékenységeikről. A GE Hungary képviseletében Drénné Elek Andrea volt jelen a rendezvényen.
A rendezvény egyik legmeghatározóbb programeleme a projektlátogatás volt a LEJO Személyi Készségek Fejlesztő Központjához, ami hátrányos helyzető antwerpeni gyerekeknek kínál délutáni szabadidős elfoglaltságot, fejlesztő foglalkozásokat.
A program egyik sikere, hogy megalakult egy Facebook csoport amely kapcsolatban tartja a konferencia résztvevőit. Akik már el is kezdtek dolgozni további együttműködések és tapasztalatcserék konkrét megvalósításán, hogy az összeurópai szinten jelentős problémaként felmerülő fiatalok munkanélküliségének kezeléséhez minél hatékonyabban járuljanak hozzá saját eszközeikkel. 
 

 

Tartalom