Civil szervezetek és önkéntesség

Advent idején sokan nemcsak a közeli hozzátartozóknak készülnek karácsonyi ajándékokkal, hanem szívesen segítenek tárgyi és pénzadománnyal rászorulóknak. Adni azonban nemcsak tárgyakat vagy pénzt lehet, szabadidőnkkel és tudásunkkal is segíthetünk másokon - nemcsak ilyenkor, az ünnepek közeledtével, hanem egész évben.

A civil szervezetek olyan önkéntes szerveződések, melyek a társadalmi és kulturális életben fontos szerepet töltenek be. A demokráciák fontos eleme, tevékenységükkel, munkájukkal hozzájárulnak a közösségi igények kielégítéséhez és a társadalmi problémák hatékony kezeléséhez, és elősegítik az aktív részvételen alapuló demokrácia működését.

A civil szervezetek különböző területeken vannak jelen és működnek, ezért aki szeretne egy (vagy akár több) civil szervezethez csatlakozni, részt venni a munkájukban, az biztosan megtalálja a számára legérdekesebb, legvonzóbb szervezetet. A keresésben segítségünkre lehet az onkentes.hu, ahol hasznos információkat kapunk az önkéntességgel kapcsolatban, illetve a legfrissebb önkéntes lehetőségek is megtalálhatóak itt. Amennyiben tudjuk, hogy milyen területen végeznénk önkéntes tevékenységet szívesen, de nem ismerünk olyan civil szervezetet, amely a választott területen aktív, akkor több kereső is a rendelkezésünkre áll. A Civil Információ Portál az országos adatbázisban keresi meg, a keresési beállításainknak megfelelő szervezetet. Segítségünkre lehet a megyénkben működő Civil Információs Centrum (CIC) is, amelyek adatbázisában a megyénkben található szervezetekre kereshetünk rá tevékenységi körük alapján. A Civil Információs Portálon tudunk tájékozódni arról, hogy megyénkben melyik szervezet működik CIC-ként.

Önkéntesként bármelyik civil szervezet életébe bekapcsolódhatunk –kortól függetlenül-, önkéntes tevékenységünkkel nemcsak szabadidőnket ajánljuk fel a választott ügy érdekében, de tudásunkat is.

Hazánkban is egyre több kezdeményezés van, mely nemcsak népszerűsíti az önkéntességet, de gyakorlati segítséget is nyújt hozzá.

Középiskolás diákok számára kötelező az érettségi megszerzése előtt 50 óra úgynevezett „Iskolai Közösségi Szolgálatot” teljesíteni. Több helyi kezdeményezés és szervezet is van, amelyek segítik a diákokat a választásban, Egerben 2016 márciusában ebből a célból jött létre az Önkéntes Egri Kerekasztal.

Alapítványunk 2006-ban indította az Önkéntes és Gyakornoki Programját, mely keretében azóta több mint 50 önkéntesnek (főként főiskolásoknak, egyetemistáknak) segítettünk megtalálni a számára megfelelő szervezetet. Programunkban nemcsak az önkénteseknek, de az önkéntes fogadó szervezeteknek is segítettünk tudásátadással.

A program 2018 tavaszi kiírásában összesen 6 szervezet jelentkezett, akik szívesen fogadnak a programunk keretében önkénteseket. A programba bevont szervezetekről készült ismertető kiadványunk a honlapunkon érhető el. Ha kedvet kaptál az önkéntességre próbáld ki magad a programunk keretében! A részletekről a honlapunkon és a felhívásban megadott elérhetőségeinken tudtok érdeklődni.

Tartalom