Idén 20 éves a Kárpátok Alapítvány. De vajon jövőre is lesz mit ünnepelnünk?

2014-ben a kormány és a Norvég Civil Alap konfliktusától volt hangos a sajtó. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) eljárása értelmében 2014 szeptemberében a konzorciumi tagok közül elsőként a Kárpátok Alapítvány-Magyarország adószámát függesztette fel. Azóta a kormány „norvégos civilek” elleni fellépése „eredménytelennek” bizonyult, az ügyben jelenleg szélcsend – vagy éppen vihar előtti csend – van. 'Rövid, velős' összefoglaló következik.

2014. január
A magyar kormány egyoldalúan módosítja az EGT és Norvég Alap lebonyolításáért és monitorozásáért felelős struktúrát, intézményrendszert, mivel – minden előzetes bejelentés nélkül - megszünteti az azért korábban felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), és az alapok lebonyolítását áthelyezi a Széchényi Programirodához (amely államháztartáson kívüli intézmény – így a megállapodás értelmében nem kezelheti ezt az alapot).

2014. április
Lázár János levelet küld a norvég külügyminiszternek, amelyben kéri, hogy a donor országok gondolják újra a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) működését. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára pedig már addig megy el, hogy „párthoz kötődő szélhámos gittegyleteknek” nevezi az NCTA-t kezelő szervezeteket. A konzorcium nyílt levélben válaszol, amelyben meghívja Lázár Jánost az ügyek tisztázása érdekében.

2014. május
Norvégia, Liechtenstein és Izland felfüggesztette az EGT és Norvég Alapok működését, kifizetéseit Magyarországon mivel egyoldalú szerződésszegésként értelmezik a magyar kormány intézkedését, mely értelmében átszervezték a felelős intézményrendszert, struktúrát. Ugyanakkor a donorok a Norvég Civil Támogatási Alap működését nem függesztik fel.
Még ugyanebben a hónapban Csepreghy Nándor bejelenti a médiának, hogy az NCTA-t a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) fogja vizsgálni. A konzorcium tagjai csak egy héttel később kapnak hivatalos értesítést a KEHI ellenőrzésről. A Finanszírozási Mechanizmus brüsszeli irodája (FMO) bejelenti, hogy a KEHI ellenőrzés véleményük szerint minden jogi alapot nélkülöz.
Az NCTA bíráló bizottságok egyes tagjainak neve kiszivárog a médiába.

2014. június
A KEHI kiszáll a konzorciumot alkotó szervezetekhez és dokumentumok átadását követeli. A szervezetek folyamatosan vitatják az ellenőrzés jogosultságát, de nem kapnak ezzel kapcsolatos kérdéseikre hivatalos választ a KEHI-től. A KEHI 58 támogatott civil szervezet részletes anyagait is kéri, előbb a konzorciumtól, majd közvetlenül az érintettektől. A KEHI szankciókkal fenyegetőzik (bírság, adószám felfüggesztése). A konzorcium tagjai csak az Alap általános keretére és pénzügyi menedzselésére vonatkozó dokumentumokat adják át (számlák, bizonylatok stb.). Nem adják át a sikertelen és sikeres pályázókra és a bizottsági tagokra vonatkozó dokumentációt (azaz semmilyen olyan adatot, amelyek "érzékenyek", a mindennapi működést befolyásolják, illetve, amelyek kezelője nem ők, hanem a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda).

2014. július
Orbán Viktor nyilatkozata szerint a magyarországi civilek "külföldiek által fizetett politikai aktivisták", akik "befolyást kívánnak adott pillanatban és adott kérdésekben gyakorolni a magyar államéletre".

2014. szeptember
Nyomozók jelennek meg azt Ökotárs Alapítvány, annak könyvelője, IT partnere és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány irodáiban, valamint az Ökotárs Alapítvány egyik munkatársának otthonában.
A konzorcium tagjait értesíti a NAV adószámuk felfüggesztéséről, amire a KEHI elnökének kérése alapján került sor. A konzorcium valamennyi tagja fellebbez a határozat ellen.

2014. október-november
A KEHI sajtótalálkozón ismerteti az NCTA vizsgálat eredményeit. A sajtó koncepciós perhez hasonlítja az eljárást. A konzorcium szerint lehetetlen érdemben reagálni a KEHI által készített jelentésben szereplő „tényekkel nem alátámasztott” vádakra. Az illetékes norvég miniszter nem fogadja el Lázár János meghívását, szerinte nincs mit megbeszélni a civil pénzek és a KEHI-jelentés ügyében. Tove Skarstein norvég nagykövet az ATV műsorában megismétli, hogy nem fogadják el a KEHI vizsgálatát. A KEHI vizsgálat eredményeképp közölték, hogy hűtlen kezelés, költségvetési csalás, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység a gyanú – ezzel az eredménnyel a norvég nagykövet nem értett egyet, a két ország közötti egyezmény értelmében a KEHI-nek nincsen jogalapja a Norvég Civil Alapot vizsgálni.
A KEHI – állítólag – feljelentést tesz az NCTA vizsgálata során megállapított szabálytalanságok miatt.

2015. január
A Norvég Finanszírozási Mechanizmus (FMO) brüsszeli irodájának félidős vizsgálata kimondja, hogy az Alap szabályosan működik.
Az ügyészség (több, mint két hónap után) novemberben elutasítja az Ökotársnak a házkutatás miatt tett panaszát. December 3-án ezért felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz. A Bíróság 2015. január 29-én megállapítja, hogy törvénytelen volt az Ökotárs elleni házkutatás.

2015. február-május
A KEHI kérésnek értelmében a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok működését is vizsgálat alá vonják, mivel ezt az alapot is e konzorcium kezeli. Ugyan nem találnak semmilyen érdemi szabálytalanságot, a pénzek utalása ez idő alatt "befagy", ami leginkább a támogatott szervezetek munkáját nehezíti meg.
Zajlik a per a NAV-val szemben a felfüggesztett adószámok ügyében, a KEHI is „beavatkozik a perbe”. Az ügyben eljáró egri bírónő az Alkotmánybírósághoz fordul állásfoglalásért.

2015. május
A Kárpátok Alapítvány, s valamennyi alapot kezelő alapítvány közigazgatási jogkörben okozott károkozásért keresetet nyújt be a törvényszékre a KEHI-vel szemben. Az első tárgyalás októberre kerül kitűzésre.

2015. június
A Fővárosi Ügyészség a KEHI kezdeményezésére törvényességi ellenőrzést folytatott az érintett szervezetek ügyében (NCTA által támogatott szervezetek), és megállapította, hogy törvényesen működtek, tevékenységük megfelel a magyar jogszabályoknak.

MOST
A Kárpátok Alapítvány a NAV ellen folytatott perében várhatóan októberben kap értesítést az Alkotmánybíróság döntéséről, miszerint a KEHI eljárása (adószám felfüggesztése) alaptörvénnyel összeegyeztethető-e, hiszen nincsen érdemi jogorvoslati lehetőség ez ellen az intézkedés ellen. E döntés értelmében válik el, hogy a Magyarországon működő civil szervezetek, akik ellen az eljárás folytatódik, folytathatják-e munkájukat, vagy egy tollvonással ki lesznek húzva a magyar civil szektorból.

Címkék: