JobNet- Fiatalok harca a munkanélküliség ellen

A projektről

A JobNet (EACEA 529171-EFC-1-2012-1-HU-EFC-CSP) projekt célja volt felkutatni és népszerűsíteni azokat a kezdeményezéseket, amelyek sikeresen támogatják a fiatalok munkanélkülisége elleni harcot, s amelyeket alkalmazni lehet más EU tagállamokban is.

A kutatás 2012. novemberétől 2014. februárjáig a következő hat európai országban történt: Csehország, Horvátország, Lettország, Magyarország, Németország, Szlovákia.

A projekt megvalósítása során  a "Semmit rólunk, nélkülünk" elvet követve a kutatást maguk az érintettek, munkanélküli fiatalok végezték.
A kutatás ideje alatt a résztvevő országok civil szervezetei és önkéntes fiataljai szorosan együttműködtek egymással és minden kulcsszereplőt bevontak a közös munkába. A projekt felmérte a fiatalok munkanélküliségének fő okait, határokon átívelő, hálózati együttműködésben, széles körben vizsgálta a háttérben húzódó okokat, gyakorlati példákat keresett és mutatta be arra vonatkozóan, hogyan lehet eredményesen segíteni a fiatal álláskeresőket, megérteni a munkaerő-piac szereplőinek elvárásait, illetve gazdasági és a munkahelyválság kezelő módszereit. A program azokat az úttörő megoldásokat kereste és promótálta, melyek a foglalkoztatás növekedését célozzák, új álláskeresési technikák alkalmazását, vagy a fiatalok munkaerő-piacra történő belépését támogatják (ú.m. vállalkozási készségek fejlesztésére, készségfejlesztésre, szakmai tanácsadásra, korai iskolaelhagyás kezelésére irányuló  programok, ill. ifjúsági bankok létrehozása és legfőképpen a fiatalok bevonása az aktív munkába). 2012. november 29-30-án Kassán, egy nemzetközi partnertalálkozón elkezdődött a munka a projektben.

A rendezvényen a projektben résztvevő hat országból (Csehország, Horvátország, Lettország, Magyarország, Németország, Szlovákia) érkezett fiatal önkéntesek mutatkoztak be, ismerkedtek meg egymással és kezdték el a közös együttműködést, csapatmunkát. A trénerek egy egész napos képzésen felkészítették őket az audiovizuális kutatási munkára, melyet a fiatal önkéntesek a következő hónapokban saját országukban végeztek.

A találkozón Dr. Guszmann Gergely, a kutatási program szakértője, vezetője részletesen bemutatta a kutatási tervet, majd a projekt menedzserének segítségével felkészítette az európai partnereket a kutatás lebonyolítására.
A rendezvény legnépszerűbb eleme a nemzetközi kulturális est volt, melynek keretében hagyományos ételeiken és különféle produkciókon keresztül a fiatalok bemutatták egymásnak nemzeti kultúrájuk sajátosságait.

2013. november 13-14. között egy nemzetközi konferencia keretében kerültek bemutatásra a kutatási eredmények Egerben, Magyarországon. A fiatalok munkanélküliségének kezelésére irányuló jó gyakorlatok megosztása terén 17 európai ország szakértői cseréltek tapasztalatot, elsősorban a következő témákban: fiatalok vállalkozóvá válását segítő módszertana, készségfejlesztés, gyakornoki lehetőségek, mentorálás, a korai iskolaelhagyás elleni harc, ifjúsági bankok. Bár Lengyelországban nem zajlott kutatás, a Nemzetközi Visegrádi Alap www.visegradfund.org támogatásának, illetve a „European Cooperation Center” közreműködésének köszönhetően lengyelországi szakembereket is meghívtunk a nemzetközi konferenciára, hogy szélesebb képet kapjunk az ottani helyzetről és jó gyakorlatokról.

Alapítványunk  önkéntesei és munkatársai  2014.február 14-15-ig Németországban, Remangenben  jártak, ahol külföldi projekt partnereinkkel közösen értékelték az elmúlt másfél évben, a JOBNET c.ímű projektben végzett munkájukat.

A projekt zárásaként, megjelent angol nyelvű DVD, továbbá a nyomtatott kiadvány a projekt bemutatása mellett a résztvevő országok legjobb gyakorlatait tartalmazza, valamint elkészült a kutatási összefoglaló is.

A DVD-n szereplő anyag az alábbi linkekre kattintva is megtekinthető:

Intro:

Németország (2/1):