NCTA Támogatott projektek - Ifjúsági tanulmányutak 2014

Szigeti Zita és Albert Zalán Norvégiában tett utazásuk során a kisebbségek helyzetével ismerkedtek meg. Utazásuk fókuszában a rasszizmus kérdése, a probléma gyökereinek és hatásainak vizsgálata állt. A páros osloi, bergeni és tromsøi élményeiről itt olvashattok!

Kiss Anna és Németh Nóra a másság kezelésének óvodai módszereivel ismerkedett Norvégiában. Az óvoda közvetíti az értékeket, normákat, tükre a társadalomnak. Ugyanakkor az óvodák nem csak leképezői a többségi rendnek, hanem tanítják is a gyermekeket a társadalom által elfogadott viselkedési mintákra, így fenntartói is a társadalom problémáinak. Éppen ezért hatalmas a gyermekekkel foglalkozó óvodai szakemberek felelőssége, hiszen az óvodában dől el, hogy a másságát elfogadni tudó, magabiztos gyermekeket küldenek-e az iskolákba, illetve hogy sikerül-e olyan közösségeket formálniuk, amik később egy szolidárisabb társadalomban elemeit képezhetik. A tanulmányúton a norvég óvodai rendszerrel, az óvodai integráció módszereivel és a szakemberek álláspontjával ismerkedtek az ösztöndíjasok, külön figyelmet fordítva a civil szféra óvodai integrációban játszott szerepére. Jártak Oslo-ban, Bergen-ben, Terrak-ban, Stavanger-ben, Alesund-ban, Trondheim-ben, Tromso-ban, az útinaplójukat itt olvashatjátok!

Dóra és Viktória Norvégiában és Izlandon látogatott meg szevezeteket, melyek a szexuális kultúrával foglalkoznak azzal a céllal, hogy egy a szexualitásról szóló internetes csatornát hozzanak létre fiataloknak. Az európai szexuális kultúra megismertetésén keresztül a fiatalok szemléletét kívánják formálni olyan fontos kérdésekben, mint a másság társadalmi szintű megítélése, a női egyenjogúság vagy a mindennapokban jelenlevő szexizmus. A tanulmányút során a helyi iskolai szexuális nevelésben is használható módszerek felkutatásával is foglalkoztak. A tapasztalataikat a blogjukon kívül megosztották Youtube-csatornájukon, a Facebook-on, és a Twitteren is!

Bán Bence és Mészár Anna a társadalomban megjelenő másság kezelését, elfogadását és a kirekesztés elleni küzdelemmel kapcsolatos eredményeket ment tanulmányozni Norvégiába és Izlandra. Tanulmányútjukon interjúkat készítettek, amelyek során megtudhatták az alanyoktól, hogy az ő másságukat hogyan fogadta el a többségi társadalom. Útjuk során arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan valósulhat meg a sikeres inkluzió, és ezek a gyakorlatok hogyan adoptálhatók hazánkban. A páros útinaplóját itt találjátok!

Szakonyi Noémi Veronika és Máté Vincze Izlandon és Norvégiában járt tanulmányúton. Utazásuk célja az volt, hogy a tolerancia, társadalmi integráció és női egyenjogúság terén gyűjtsenek jó gyakorlatokat, melyeket később Magyarországon is átvehetnek a témával foglalkozó szervezetek. A tanulmányút során készült cikkek a blogjukon olvashatók.