„Egy gyereket sem hagyunk hátra?” – tanulmány bemutató

Ezzel a címmel jelent meg a Kárpátok Alapítvány és határon túli partnere a Karpatska nadácia megbízásából készült tanulmány, amely a magyarországi és a szlovákiai kora gyerekkori beavatkozások, szolgáltatások és programok jellemzőiről, eredményeiről és hiányairól nyújt alapos áttekintés (különös tekintettel a magyar-szlovák határtérségre).  A tanulmány  bemutatja a koragyerekori képességgondozás (Early Childhood Development, ECD) és koragyerekkori oktatás, nevelés, gondozás (Early Childhood Education and Care, ECEC) jogi keretei, célcsoportjait, öösszegzi a magán és az állami, vala­mint a civil beavatkozások tapasztalatait, eredményeit, és dilemmáit, beleértve a jól mű­ködő vagy adaptálható gyakorlatokat is e két országban.

A tanulmányok 2020. október 29-én egy rendhagyó határon átívelő (kétnyelvű) on-line rendezvény keretében kerültek bemutatásra, több mint 100 fő részvételével. A tanulmány szerzői (Petra Melikantova és Farkas Zsombor) 20-20 percben mutatták be az érdeklődők részére a két érintett ország koragyerekkori oktatási, nevelési, gondozási rendszereit, intézményeit, fő programjait, kezdeményezéseit. Az előadásokat számos kérdés követte, amelyet a szerzők kielégítően megválaszoltak.

A tanulmány bemutatók után egy szakmai kerekasztal beszélgetés zajlott, amely a hátrányos helyzetű gyerekek esélyeit taglalta a határtérségben. A beszélgetést Laura Dittel, a Karpatska nadácia igazgatója moderálta, magyarországi szakértőként Dr. Farkas Zsombor a tanulmány szerzője, és Szomor Éva, fejlesztőpedagógus szakértő; Szlovákiából pedig Miroslav Cangár, a Munkaügyi és Szociális Minisztérium Szociális Szolgáltatások Osztályának igazgatója, illetve Alexander Mušinka, kulturális antropológus, a tanulmány társszerzője vettek részt a beszélgetésben. A rendezvényt Bata Boglárka, a Kárpátok Alapítvány igazgatója nyitotta és zárta beszédével.

A rendezvény felvétele ezeken a linkeken érhető el (magyar és szlovák nyelven - szinkrontolmácsolással).

Stream SK: https://vimeo.com/473176818/a76bc3d376

Stream HU: https://vimeo.com/473176817/50addf6fb4

Az on-line rendezvény mellett Egerben (a Hotel Egerben) is lebonyolításra került egy rendezvény (a járványügyi előírások maximális betartása mellett), amelyen 26 fő vett részt (a térség civil szakemberei), a rendezvény egyik szünetében pedig egy interaktív bemutató is megvalósult a Lamenda Alapítvány szervezésében, amely során Montessori fejlesztő eszközökkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A rendezvényen készült fotók ITT érhetőek el.

A tanulmányok alább tölthetőek le.

Az ,,Esélyt a hátrányos helyzetű gyerekeknek” című, FMP-E/1901/4.1/015 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Szlovákia-Magyarország Interreg V-A Program Kisprojekt Alapjának támogatásával.

www.skhu.eu       www.viacarpatia-spf.eu