5000 gyermeket ajándékozott meg a Kárpátok Alapítvány

Mikulás és a Karácsonyi Ünnepek előtt újra akcióba lendült az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány, hogy felhívja a figyelmet a szegénységben, nélkülözésben élő családok, gyermekek helyzetére. Figyelemfelhívó akciójuk ez alkalommal azonban nem adománygyűjtéssel, vagy kommunikációs kampánnyal zajlott, hanem az északkelet-magyarországi térségben dolgozó, aktív közösségekkel, civil szervezetekkel, kórházakkal és egyéb intézményekkel szoros együttműködésben 5000 szociálisan hátrányos helyzetű kisgyermeket leptek meg egy-egy csomag játékkal.

Számos kutatás támasztja alá, hogy a játékon keresztül történő tanulás elengedhetetlen a gyerekek pszichológiai, érzelmi és kognitív egészségéhez és fejlődéséhez. A koronavírus járvány következtében azonban a szegénységben élő, nélkülöző családok még kilátástalanabb helyzetbe kerültek idén, kiváltképp a több gyerekes családok, ezért játékeszközökre is kevesebb jut Karácsonykor. Az alapítvány és partnerei ezt kívánták orvosolni ezzel a kezdeményezésükkel.

„A LEGO Csoport támogatásának köszönhetően 5000 játékszettet, játékcsomagot adományozhattunk egyrészt civil szervezetek, és gyerekintézmények részére, akik Mikulás, vagy Karácsony alkalmából adták át, vagy fogják átadni az ajándékokat a gyerekeknek Számos esetben pedig alapítványunk munkatársai, önkéntesei vitték el, szállították el a játékokat iskolákba, kórházakban.” – nyilatkozta Bata Boglárka, a Kárpátok Alapítvány vezetője

„Nagy öröm volt a gyerekek számára, hogy LEGO-t kaphattak ajándékba, több gyerek mondta, hogy ez élete legszebb Mikulása. Még sosem kaptak LEGO-t, csak álmodoztak róla.” – mondta Galyasné Dósa Katalin, a szihalmi Kis-Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület elnöke, az akció egyik résztvevője

A Kárpátok Alapítvány megalakulása óta elkötelezett támogatója a mélyszegénységben élő közösségek, családok, gyerekek életminőségét javító programoknak. Hosszú évek óta szoros partnerségben áll és segíti azokat a civil szervezeteket, amelyek ugyanezekért a célokért küzdenek. Évente 40 millió forint támogatást oszt szét 300-400 nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű településen, településrészen élő gyerek korai képességgondozását célzó projektre. A támogatott projektek keretében olyan rendszeres készségfejlesztő programokat, kirándulásokat, táborokat szerveznek gyerekeknek, amelyek számukra egyáltalán nem vagy alig érhetőek el ezekben a vidéki térségekben.

További információ:

Bata Boglárka, igazgató