Játék a változásért!

játékaváltozásért

Háttér

A Kárpátok Alapítvány 2021 tavaszán indította el a „Játék a változásért!” projektjét a LEGO csoport támogatásával.

A LEGO Alapítvány 1986-ban alakult. Elsődleges céljuk, hogy a gyerekeknek – éljenek bárhol a világon – megmutassák a játékon keresztül történő tanulást, s ezáltal az életüket jobbá, a helyi közösségeket pedig erősebbé tegyék. Célcsoportjuk elsősorban a 0-12 éves gyerekek, különös hangsúlyt fektetve a kisgyermekkorra, amikor mind a fizikai, mind a szellemi fejlődés a leggyorsabb.

A 2021-es évük alapvető célja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek, családjaiknak és gondozóiknak nyújtsanak segítséget abban, hogy a résztvevő gyerekek játékos tevékenységeken keresztül részesüljenek a „játékos tanulásban”.

A projekt

A projekt két részből áll, melyek egymással párhuzamosan zajlanak, több helyszínen. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet – elsősorban a gyerekek (és rajtuk keresztül a szüleik) körében – a környezetvédelem és fenntarthatóság fontosságára, ezzel kapcsolatos ismereteiket bővítse, gondolkodásukat egy „zöldebb” irányba mozdítsa.

A projekt első eleme egy kísérleti (pilot) zöld oktatási projekt, mely három helyszínen, három kisközösségben valósul meg 9 hónapon keresztül. A részprojekt célja, hogy a fenntarthatóság kérdéseit megismertessük a kiválasztott közösségekben élő 5-10 éves korú gyerekekkel, akik mind hátrányos helyzetű, (mély)szegénységben élő családok tagjai. A társadalmi státuszuk és anyagi helyzetük miatt ezek a családok csak csekély mértékben tudják a fenntarthatósági szempontokat életvitelük során figyelembe venni. Erre reagál a projekt, melynek során környezeti nevelők és helyi szervezők segítségével a résztvevő körülbelül 120 gyerek játékos módon ismerkedhet meg többek között a víz gazdaságos felhasználásával, környezetbarát fűtési megoldásokkal, konyhakert gondozásával, a megtermelt hulladék problémájával és összességében a környezetük és a körülöttük lévő élőlények ökológiai rendszerben betöltött szerepével. A gyerekeken keresztül a szülőket is igyekszünk megszólítani, bevonni, ezáltal egy fenntarthatóbb, zöldebb jövőképet velük közösen kialakítani. A folyamat során keletkezett tudásanyagot szélesebb körben terjesztjük, adaptálható formában disszemináljuk.  

A projekt másik részében az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régiók óvodái, általános iskolái és civil szervezetei részére hirdetünk alkotáspályázatot „A Föld a Barátom!” elnevezéssel a fenntarthatóság és környezetvédelem témájában. Olyan intézmények pályázhatnak, ahol hátrányos helyzetű ill. halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak. Olyan alkotásokat várunk, amelyek vagy háztartásokban, vagy a természetben megtalálható alapanyagokat használnak fel. Minden pályázó csoport, osztály egy óriás LEGO Box-ot kap kézhez, melyben ömlesztve találhatók különböző LEGO kockák és alkatrészek. Második körben ezekből az alapanyagokból kell a csapatoknak megépíteni egy közös építményt, legyen az város, élőlény vagy tárgy, mely a környezetvédelemmel, zöld gondolkozással kapcsolatos. A közös tervezésben és építkezésben a pedagógusok segítik a gyerekeket, közben a gyerekek a közös játékon és építésen keresztül megismerkednek a környezetvédelem fontos kérdéseivel. A folyamatról fotók és videók készülnek, ahogy a befejezett építményt is be kell majd mutatniuk a gyerekeknek. A beérkezett pályaműveket egy zsűri értékeli, melynek tagjai között a LEGO munkatársai is ülnek majd. A kategóriánkénti nyertes csapatok tagjai egyénenként LEGO nyereményben részesülnek.

Terveink szerint legalább 100 csoport/osztály vesz részt a versenyben, és 2500 gyerek kap LEGO ajándékokat.

Összességében tehát a projekt célja a gyerekek – rajtuk keresztül pedig családtagjaik – környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteinek bővítése, a témában történő érzékenyítése, de nem hagyományos, frontális oktatás keretein belül, hanem a kisgyermekekhez közel álló játékos tanulás segítségével, melyben a LEGO játékok is nagy szerepet kapnak.

További információ:

Németh Mercédesz

mercedesz.nemeth@cfoundation.org

+36706241995

Sajtómegjelenések:

https://www.egerhirek.hu/2021/05/05/a-fold-a-baratom-alkotaspalyazat-gyerekeknek/egyeb/egerhirek

https://www.heol.hu/kultura/helyi-kultura/hatranyos-helyzetu-gyerekeknek-hirdetnek-alkoto-palyazatot-3599518/

http://www.tveger.hu/2021/05/05/alkotaspalyazat-indul-a-kornyezetvedelem-jegyeben/?fbclid=IwAR2zwYh0ThNjsaJ2NHemtdt76cmaikB4Qpj6pjUusNtzU1AB_CqDMemjVfc

 

A Játék a változásért projekt a LEGO Csoport támogatásával valósul meg

1