Segíts magadon

A XXI.századi Roma Nők Országos Egyesülete Segíts magadon… projektje a nevét is tükrözve arra épít, hogy az itt -Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében-letelepedő roma származású ukrán családok beintegrálódjanak a helyi társadalomba az egyesület mentorálásával. A projekt célja, hogy képesség tegyék a családokat az önálló életvitelre, saját bevétellel rendelkezzenek, biztonságos megélhetésük legyek, a gyermekek óvodába, iskolába járjanak.

Ennek érdekében az alábbi tevékenységet végzi az egyesület:

  • Kerekasztal megbeszéléseket szerveznek havonta egy alkalommal személyesen, vagy online azon térségbeli segítő szervezetekkel, akik ukrán menekülteket segítenek valamilyen formában.
  • Adatbázist készítenek azon menekült családokról, akik a két megyében élnek, valamint azon gyerekekről, akik oktatási intézménybe kerültek.
  • Korrepetálás zajlik heti egy alkalommal gyerekeknek.
  • A támogatói csomag (száraz, tartós élelmiszer, tisztálkodási, tisztítószer) célja, hogy azon menekült családoknak segítsenek, akik átmeneti nehézséggel –krízis helyzetbe került – küzdenek. A csomag rendkívüli és indokolt esetben jár, havonta egy alkalommal, maximum 50 ezer forintértékben. Alapvető gyógyszereket szereznek be és utazáshoz adnak támogatást (pl. hivatalos ügyintézés érdekében).
  • Továbbra is fontos a rendszeres mentorálás, hiszen a menekülteknek is szükségük van egy idegen országban olyan személyekre, akikkel megoszthatják gondjaikat, problémáikat, akiktől segítséget kérhetnek. Továbbra is biztosítják a hivatalos ügyintézésnél a kisérést, eligazítást, dokumentumok kitöltését, stb.

További információ az egyesület tevékenységéről:

https://www.facebook.com/romanoknyiregyhaza