RomaNet - közösségi alapú kapacitásépítés

A RomaNet - közösségi alapú kapacitásépítés (HUSK/1101/1.5.1-0104) című projekt a Kárpátok Alapítvány-Magyarország és partnere, a szlovákiai ETP Slovensko szervezet együttműködésében valósul meg a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program (www.husk-cbc.eu/hu) keretében.

A projekt célja az észak-magyarországi és kelet-szlovákiai cigányság problémáinak közös megoldása érdekében a határ két oldalán tevékenykedő roma civil szervezetek együttműködésének ösztönzése, illetve kapacitásfejlesztésének támogatása.

A program az Európai Unió támogatásával a magyar-szlovák határmenti térségek közös fejlesztését célozza meg.

Időtartama: 2012. október 1 – 2013. szeptember 30.

A projekt főbb célkitőzései:

Az észak-magyarországi (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves megye, Nógrád megye) régióban, valamint a kassai, besztercebányai térségben tevékenykedő 5-5 roma civil szervezet közösségi alapú kapacitásépítése, munkatársaik ismereteinek, készségeinek bővítése, szakmai és érdekérvényesítő képességének növelése.

A bevont roma civil szervezetek projekttervezési és végrehajtási, menedzsment kapacitását, valamint együttműködési készségeik fejlesztését a learning by doing” módszertana alapján végezzük az alábbiak szerint:

- gyakorlatközpontú képzés biztosítása - projektek tervezése, megvalósítása, szükségletek felmérése, közösségmobilizálás és partnerségek fejlesztése témákban;

- egy konkrét közösségi rendezvény megtervezése, szervezése és lebonyolítása keretében ültethetik át a résztvevők elméleti ismereteiket a gyakorlatba;

- A résztvevők jógyakorlat-látogatások alkalmával, azaz tapasztalatszerzés és értékelés céljából ellátogatnak határokon belül egymás rendezvényeire, illetve egy határon túli eseményre is,

közös fórumokon, szakértők és trénerek segítségével értékelik és elemezik a megvalósított rendezvényeket;

közösen tervezik és szervezik a projekt záró rendezvényéül megrendezésre kerülő fesztivált és konferenciát.

A projekt teljes időszakában a résztvevők folyamatos technikai asszisztenciában részesülnek az egyes programok megszervezésében, továbbá, annak érdekében, hogy a program végére minden szervezet a helyi problémákra és szükségletekre reagálva, egy konkrét pályázatot nyújtson be közössége, települése fejlesztése érdekében.

A rendezvények tervezett időpontjai:

2012. november-december Magyarországi és szlovákiai képzés a résztvevőknek (1 nap – Eger környéke, Kassa)

2012. december közepe Közös fórum szlovákiai résztvevőkkel Magyarországon + tanulmányút (1,5 nap – Eger)

2013. január közepe Magyarországi és szlovákiai képzés a résztvevőknek (1 nap – Eger, Kassa)

2013. január 24-25. Közös fórum magyarországi résztvevőkkel Szlovákiában + tanulmányút (1,5 nap – Kassa)

2013. február-június Az 5-5 magyarországi és szlovákiai szervezet résztvevői meglátogatják országon belül, és egy alkalommal határon túl egymás rendezvényeit (kb. 1 nap/hó – Észak-Magyarország, Kelet-Szlovákia)

2013. július Két közös találkozó – a tapasztalatok megosztására (2x 1,5 nap – 1. Eger, 2. Kassa)

2013. augusztus Közös záró rendezvény, konferencia – a résztvevők szervezésében (2 nap – egyeztetett helyszínen)

A projekt eredményeként a határrégióban aktívan működő roma integrációban érintett civil szervezetek együttműködésének ösztönzésére új partnerségi kapcsolatok jönnek létre.

A közösségben rejlő erőforrások aktivizálásával valamint a gyakorlatra épülő képzés segítségével forrásteremtési kapacitásuk növekszik.

Elkészül egy négynyelvő kiadvány (magyar, angol, szlovák és lovári)amely bemutatja a résztvevőket, az általuk megvalósított programokat, a projekt tevékenységeit és eredményeit.

 

Tartalom
Csatolmány Méret
RomaNet_minta_magyar_vegleges.pdf 8.9 MB