Ismerd meg jogaidat!

Ismerd meg a jogaidat!

 

Az északkelet-magyarországi hátrányos helyzetű (kis)települések (roma) közösségei rendszeresen szembesülnek emberi jogaik szisztematikus megsértésével, pl. óvodai, iskolai szegregációval, munkaerő-piaci diszkriminációval, az alapvető közszolgáltatásokból, például az egészségügyi ellátásból való kirekesztéssel, a rendőrség vagy más közintézmények, tisztviselők részéről történő visszaéléssel vagy túlkapással.

A (mély)szegénységben élő közösségeknek amellett, hogy szinte lehetetlen kilépniük a generációs szegénység ördögi köréből, szembe kell nézniük az ellenük irányuló gyűlöletbeszéddel és gyűlöletcselekményekkel is (akár politikusok részéről is), így nem meglepő, hogy a többségi társadalom mélyen elfogult és kirekesztő a szegényekkel, és romákkal szemben. Ez nagyban akadályozza a társadalmi befogadásért tett erőfeszítéseket.

Ezért egy intenzív tájékoztató programsorozatot indítunk az emberi jogokról, és az ezzel összefüggő gyakorlati kérdésekről együttműködve három kisközösséggel. Továbbá alacsony küszöbű szolgáltatások nyújtásában segítjük a három kiválasztott partner civil szervezetet (Heves, Borsod és Nógrád megyékben), hogy érdekképviseleti kapacitásuk erősödjön.

A projekt igényfelméréssel, partneri egyeztetésekkel indul. Majd mindhárom településen havi rendszerességgel kerülnek jogtudatosságot fejlesztő műhelymunkák megrendezésre a helyi lakosok számára 10 hónapon keresztül - érintett szakemberek vezetésével - olyan témákban, amelyek alapvető jogaikhoz és lehetőségeikhez kapcsolódnak (munkaerőpiac, oktatás, szociális ügyek, egészségügyi ellátás, társadalombiztosítási ellátás, rendőrségi és egyéb hatósági intézkedések, szenvedélybetegségek, választások, családon belüli erőszak stb.)

Egy fő szociális munkás/közösségszervező munkatársunk támogatja a folyamatot, szükség esetén segíti a szociális ügyintézést, valamint a közintézmények, közszolgáltatások és a helyi lakosok közötti megfelelő kommunikációt és együttműködést. A helyi közösségeket arra ösztönözzük, hogy mérjék fel a helyi igényeket, problémákat azzal a céllal, hogy közösen kezeljék azokat, amelyek megoldásában segítséget nyújtunk. Minden közösség részére két alkalommal kirándulást szervezünk, hogy jó gyakorlatokat ismerhessenek meg.

A projekt végére a résztvevő szakemberek, kollégák és helyi szervezők egy útmutatót dolgoznak ki, amelyben összefoglalják az alkalmazott módszerekkel kapcsolatos tapasztalataikat, amely, mint modellprogram terjeszthetővé válik más közösségek, a téma iránt érdeklődő felek részére. Az eredményeket egy 100 fős záró esemény kertében osztjuk meg.

Várt eredmények:

 

  • A bevont civil szervezetek érdekképviseleti kapacitása növekszik, mely elősegíti a hatékonyabb beavatkozást, az együttműködések minőségének és számának növekedését.

 

  • A bevont közösségek kapacitása és az alapvető jogaikkal, a felhatalmazás lehetőségeivel és fejlődésükkel kapcsolatos tudatossága erősödik. Ennek eredményeképpen csökkenhet az emberi jogaikat sértő ellenük elkövetett cselekmények száma, hatékonyabb lesz társadalmi szerepvállalásuk, továbbá javulhat az oktatásban és a munkaerőpiacon való részvételük, integrációjuk.

 

  • A marginalizálódott romák, a szegénységben élő emberek helyzetével kapcsolatos megnövekedett társadalmi figyelem.

 

További információ kérhető:

 

Csomós Beáta – közösségszervező – beata.csomos@cfoundation.org

Bata Boglárka – igazgató, projekt felelős – boglarka.bata@cfoundation.org

 

A projektben történt:

Ismerd meg a Jogaidat - projektzáró konferencia

Áprilisi Műhelymunkák

Jógyakorlat Látogatás Nagykálóban

Márciusi Műhelymunkák

Februári Műhelymunkák

Januári Műhelymunkák

Decemberi Műhelymunkák

Novemberi Műhelymunkák

Októberi kirándulások

Októberi Műhelymunkák

Szeptemberi Műhelymunkák

Augusztusi Műhelymunkák

Júliusi Műhelymunkák

Júniusi Műhelymunkák

 

kárpátok alapítvány logó                                                                                              német szövetségi külügyi hivatal logo    human rihts logo

 

A projekt a Német Szövetségi Külügyi Hivatal támogatásával valósul meg.

Attachment Size
IMJ-Projekzáró Konferencia - Program 140.7 KB