Szlovákiai tanulmányúton jártunk

2019. május 6-án és 7-én két napos szakmai tanulmányúton vettünk részt Szlovákiában a „Roma gyerekek korai képességgondozásához szükséges helyi kapacitások fejlesztése” elnevezésű programunk keretein belül a programban részt vevő civil szervezetek tagjaival, munkatársaival, önkénteseivel. A két nap során Velke’Idara, Dobsinára és Rankovcére/Kecerovcére látogatott el a magyarországi csoport, ahol több sikeres roma integrációs célú civil szervezettel, kezdeményezéssel ismerkedhettünk meg.

Velke’Idán a helyi általános iskolában a Feuerstein Instrumental Enrichment módszert mutatta be nekünk az az ETP Szlovákia nevű szervezet, amely módszer a hátrányos helyzetű gyermekek sikeres szocializációját segíti elő, valamint a programban részt vevő gyerekek tanulmányi eredményeinek jelentős javulása mutatható ki.

Ezt követően a ,,Gyermekkort a gyermekeknek” programot látogattuk meg Dobsinán. A program célja, hogy a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő gyermekek is úgy nőhessenek fel, hogy ismerhessék, megtapasztalhassák az „igazi gyermekkort”. Elsősorban olyan fiatalokkal foglalkoznak a szervezők, akik 17 éves koruk előtt váltak szülővé, és a sikeres gyermeknevelésben, gyermekgondozásban igyekszenek támogatni ezeket a fiatalokat.

Második nap Rankovcéra utaztunk, ahol az ETP Szlovákia lakhatást elősegítő programjáról hallhattunk részletesebben. Az ott élők házaikat kamatmentes mikro-hitelből építhetik fel, melynek feltétele, hogy a hitel felvétele előtt egy évig takarékoskodjanak. A házak, melyek teljesen legálisak és rendezett telekviszonyok között épülnek, nagyjából 8-9 ezer euróból válnak lakhatóvá. Fürdőszoba, konyha, és átlagosan 2-3 hálószoba van bennük. Az építkezés során az ETP munkatársai és egyéb szakemberek segítik és felügyelik a munkálatokat.

Utunk utolsó helyszíne a Jobb életért Egyesület által támogatott közösség volt, szintén Rankovcén.  A szervezet a helyi erőforrásokat mobilizálja, partnerségeket épít és a helyi közösség tagjait fejleszti.
Láthattuk, hogy hogyan készítenek brikettet áram és egyéb szolgáltatótól kapott energiaforrás nélkül, szabadkézi munkával.

Köszönjük a fogadó szervezetek, és partnerünk, a Karpatska nadácia közreműködését a tanulmányút sikeres lebonyolítása során.

Címkék