Eredményes közösségépítés

Eger, 2020. október 30.

Kárpátok Alapítvány-Magyarország

Sajtóközlemény             

sikeresen zárult a kárpátok alapítvány EFOP-1.3.5-16-2016-00915 Észak-magyarországi települések kisközösségeinek megerősítése, aktivizálása című projektje

A koronavírus okozta nehézségek ellenére is eredményesen zárult a Kárpátok Alapítvány három éves 25 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból megvalósult projektje. Az Észak-magyarországi régióban 45 kisközösséggel (iskolai, intézményi, települési és civil közösségekkel) dolgozott szoros együttműködésben az alapítvány annak érdekében, hogy erősítse a helyi közösségek összetartását, a helyi társadalmi szerepvállalást, és népszerűsítsék az önkéntességet. Valamennyi résztvevő közösség workshopok és képzések formájában szakmai felkészítésben részesült, mentori támogatással mérték fel a problémákat, szükségleteket, amelyekre válaszul helyi fejlesztési terveket készítettek és valósítottak meg. Az Alapítvány mindehhez pénzügyi és szakmai asszisztenciát nyújtott, egyéb rendezvényekkel támogatta a résztvevők közötti kapcsolat- és hálózatépítést, valamint egy külföldi szakmai tanulmányúttal zárta a projektet.

A kisközösségek olyan fejlesztési mini-projekteket dolgoztak ki, amelyek a helyi problémák megoldása mellett, a helyi közösség összefogását is erősítették. Hevesaranyoson például helyi önkéntesek szerveztek közösségi programokat, gyerekfoglalkozásokat, és kerítésfestéssel szépítették a környezetet. Az egri Béke-telepen közösségi szemétszedés, lomtalanítási akció valósult. Szihalomon önkéntesek lepték meg a gyerekeket Mikulás napi rendezvénnyel, ajándékokkal. Szakáldon pedig az Autista Alapítvány szervezett a fogyatékkal élő gyerekek integrációja érdekében közösségi eseményeket. A megvalósult kezdeményezésekről részletesen ITT található információ.

„Rendkívül eredményes volt a projekt, több mint 7000 közösségi találkozás valósult, 45 kisközösséggel, több száz önkéntessel, aktív helyi szervezővel dolgoztunk együtt, akik évente településenként akár 30-40 rendezvényt is megvalósítottak. A járvány időszaka alatt, a karantén idején több településen partnereink voltak azok, akik segítették a rászorulókat, az időseknek bevásároltak, maszkokat varrtak, a gyerekeknek játékokat, színes ceruzát, kifestőt vásároltak, és juttattak el. Több helyütt meleg étellel és tartós élelmiszer, és fertőtlenítőszer adományokkal is segítették a nehéz helyzetbe került családokat. Minden eszközünkkel azon leszünk, hogy folytathassuk a közös munkát, együttműködést.” – nyilatkozta Bata Boglárka, az alapítvány vezetője

A projektről bővebb információ az Alapítvány honlapján (www.karpatokalapitvany.hu) és Facebook oldalán (https://www.facebook.com/karpatokalapitvany/) érhető el.

 A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 25 millió forint európai uniós támogatás segítségével 2017. május 01 – 2020. október 31. között.

További információ:

Bata Boglárka, igazgató

boglarka.bata@cfoundation.org, +36-20-573-6644

Attachment Size
Sajtóközlemény a projekt zárásakor 192.54 KB