RomaNet - „Zhas amenge!”- Gyerünk!

Az elmúlt évek egyik leginkább hangoztatott problémája volt, hogy a tehetséges, tenni akaró, fiatal cigányok kiszorulnak a roma civil életből, nincs generációváltás.

Erre reagálva 2009-ben a fiatal, civil generáció számára „Zhas amenge!”- Gyerünk! címmel indítottunk útjára egy képzési sorozatot.

Havonta egyszer képzésre és együttgondolkodásra várjuk az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régió cigány civil szervezeteinek fiatal munkatársait, hogy saját szervezetük és településük fejlesztéséhez közösségi alapon biztosítsunk segítséget, ötletet és bátorítást, lehetőséget adjunk a szervezetek közötti kapcsolatépítésre, amellyel növelni tudják hatékonyságukat, elismertségüket, érdekérvényesítő és forrásteremtő képességeiket.

A havonta jelentkező képzésre az alapítvány azokat a civil szervezetekben tevékenykedő lelkes cigány fiatalokat várja, akik többet szeretnének tudni szervezetük fejlesztésének módjáról, lehetőségeiről, és akik valóban tenni kívánnak a hátrányos helyzetű területek, közösségek felzárkóztatásáért. A képzés egyik legfontosabb célja, hogy a roma civil szerveződésekben megjelenjen a tehetséges romák új generációja.

A sorozat első 2009-2010-es időszakában a résztvevők négy megye 7 településén összesen 20 alkalommal fejlesztették civil szervezeti (közösségszervező, érdekképviselő, érdekérvényesítő) készségeiket és elindult egy szakmai együttműködési hálózattá szerveződési folyamat is.

A sorozat második 2010-2011-es évada 2011. májusában egy közös készítésű, a résztvevők települését, lakókörnyezetét, települési közösségét bemutató szociográfiai kézirat elkészültével sikerrel lezárult.

Egy rövid nyári képzési szünet után előreláthatóan 2011 őszén folytatódnak tovább a képzések, ekkora várható a kézirat nyomdai munkálatainak zárása és az abból készült könyv kiadása is.